Bennett wallaby
Een Wallaby is een soort van kleine tot middelgrote kangoeroe. Ze hebben een grijsbruine vacht, een witte buik en een zilverkleurige staart. De staart, oren, poten en snuit van dit dier hebben aan het uiteinde een zwarte vacht. Kangoeroe's zijn vooral bekend door de grote sprongen die ze kunnen maken dankzij de lange poten en de staart die zorgt voor het evenwicht.
Sprongen
Het meest opvallende aan de wallabie zijn de enorme achterpoten en de lange staart. Met de achterpoten kan hij grote sprongen maken. Hij kan er ook hard mee schoppen! De staart gebruikt hij als extra steun en om bij te sturen tijdens het springen. Kangoeroes en wallabies springen alleen als ze gehaast zijn. Als hij loopt te eten, huppelt de wallabie met kleine pasjes, waarbij hij op zijn voorpoten steunt.
Een vroege geboorte
Alle buideldieren zijn maar heel kort zwanger. Na één maand wordt een baby geboren. Op dat moment is hij maar zo groot als een witte boon en weegt amper 1 gram. Dan kruipt hij op eigen kracht in de buidel van de moederkangoeroe.
In die buidel, een soort zakje op de buik van de moeder, zitten vier tepels. De baby zuigt zich vast aan één tepel. Pas na zeven maanden waagt de kleine zich af en toe in de buitenwereld. Eens tien maanden oud, is de wallabie volwassen en zit er vaak alweer een nieuwe baby in de buidel van de moeder.
Dieren fiche
- Wetenschappelijke naam
- Macropus rufogriseus
- Themagebied
- Kidspark
- Status
- Veilig
- Verspreiding
- Oost-Australië, Tasmanië
- Leefgebied
- Bossen, graslanden
Wist je dat…
- mannetjes kangoeroes en wallaby's hevig kunnen vechten?
- een babykangoeroe in Australië een "Joey" wordt genoemd?
- als hij het warm heeft, de wallaby zijn polsen likt om af te koelen?
- een wallaby wel negen meter ver kan springen? Zijn neef, de reuzenkangoeroe, geraakt zelfs aan twaalf meter!
- de grootste kangoeroes twee meter lang kunnen worden en de kleinste maar zo groot als een konijn zijn?
- mama kangoeroe 2 soorten melk op hetzelfde moment kan maken? Zeer voedzame "groeimelk" voor de kleinste en "troostmelk"voor het oudere jong.